Ugrás a tartalomra

Tiszalöki sportélet

A tiszalöki sportélet rövid története

Tiszalökön 1927 óta folyik szervezett keretek között sportélet, ekkor alakult meg a Tiszalöki Atlétikai Club. Ez nagy előrelépés volt a település életében, hisz korábban csak egy szűk, tehetős réteg sportolhatott, akik ehhez megfelelő anyagi háttérrel rendelkeztek.

Az egyesület első sportolói labdarúgók voltak, akik elsősorban diákokból, egyetemi hallgatókból álltak. A II. világháború utáni időszakban alakult ki a valódi, nagyobb szervezettséggel működő egyesületi és szakosztályi szintű sport tevékenység a településen.

A nevében sokszor változó egyesületben az évtizedek során több sportági szakosztály is működött. Lehetősége volt a labdarúgás, a röplabda, a kézilabda, az asztalitenisz, a sakk, a karate szerelmeseinek is arra, hogy versenyszerűen sportolhassanak Tiszalökön.

Nagy hagyományai vannak az atlétikának is, de elsősorban a diák sport területén.

Az 1960-as évektől élénk tömeg sport mozgalom folyt a településen. A helyi üzemekben nagyon sok embert tudtak megmozgatni elsősorban a labdarúgás területén, de a röplabdázás és az asztali-tenisz is sok sportolót vonzott.

A legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt. Nagyszerű labdarúgókat, csapatokat nevelt ki a település. 1958 és 1962 között, valamint 1972 és 1974 között NB III-ban szerepelt csapatunk.

Az 1950-60-as években eredményesen működött a röplabda szakosztály, valamint az 1940-es évek közepétől a sakkozók és az asztali-teniszezők is sok sikert értek el. Sajnos ma már utánpótlás hiányában ezek a szakosztályok nem működnek.

A tiszalöki sportélet jelene

Jelenleg a Tiszalöki Városi Sportegyesületben labdarúgó és kézilabda szakosztály működik.

Labdarúgóink a Szi-Zo Sport megyei I. osztályban versenyeznek . Az 1990-es évek végén mind női, mind férfi kézilabda csapatunk megjárta az NB II-es bajnokságot, jelenleg ők is a megyei bajnokságban szerepelnek.

A kézilabda csapatainkban játszott több egykori és jelenlegi élvonalbeli játékos is. A mostaniak közül Csáki Viktória a DVSC meghatározó játékosa, aki már a felnőtt Magyar Válogatottban is bemutatkozott, illetve Rédei István, aki korábban a Debreceni KSE szintén meghatározó embere volt, majd 5 év és 12 sikeres válogatott mérkőzés után jelenleg a Spanyol 1. osztályban, J.D. Arrate csapatában játszik. További sérülésmentes sikereket kívánunk nekik!

A szabadidős sporttevékenységből leginkább a városi kispályás labdarúgó bajnokság emelhető ki. E mellett évente több terem- és szabadtéri torna kerül megrendezésre.